piatok 26. júla 2013

prírodná kozmetika vs. klasická

Ahojte :)

rada by som sa dnes pozrela na bio kozmetiku a jej odlíšenie od tzv. klasickej kozmetiky...

BIO je teraz síce  " IN " ale žiaľ  nie je všetko BIO čo je tak označené :-)
Sama uprednostňujem prírodné produkty, ale samozrejme, používam aj neprírodné a „neBIO“ produkty...

Napríklad taký lak na vlasy alebo lak na nechty...Neviem, videli ste tieto produkty už v BIO verzii? Poteším sa ak hej :) Riasenku, a mnoho ďaľších výrobkov používam tiež obyčajných – nenašla som zatiaľ prírodnú, ktorá by mi vyhovovala, ale hľadám ďalej a verím, že ju nájdem :)

No ale vrátim sa k jadru veci – čo je to prírodná kozmetika a ako ju odlíšime od „normálnej“ ?


Čistá prírodná kozmetika neobsahuje ropné deriváty, syntetické emulgátory, farbivá, umelé parfémy ani konzervanty.
Jej základ tvorí zväčša panenský rastlinný olej, ktorý sa lisuje za studena, éterické oleje, kvetové vody, ktoré sa používajú ako náhrada za klasickú filtrovanú vodu, extrakty z liečivých rastlín, nektár, včelí vosk.

Vlastnosti prírodnej kozmetiky.


Jej jednoduché a jemné zloženie sa veľmi dobre vstrebáva. Keďže zloženie je prírodné, pokožka takúto kozmetiku vynikajúco znáša – neobsahuje totiž rušivé chemické prísady, práve naopak, obsahuje liečivé látky, minerály, éterické oleje.
Nezľaknite sa, ak v zložení prírodného alebo bio kozmetického produktu nájdete ALKOHOL – je to povolený prírodný konzervant. Tak isto sú dovolené aj prírodné emulgátory ako napríklad sójový lecitín.

Trvácnosť.
Vzhľadom na to, že prírodné emulgátory a konzervanty nemajú takú „silu“ ako chemické – tieto produkty sa vyznačujú nižšou trvanlivosťou – zväčša do 6 mesiacov po otvorení.
Nie je výnimkou, že samotný výrobok je uchovaný v recyklovateľnom a nezávadnom plastovom obale, v ideálnom prípade v skle.

Ak prírodná kozmetika obsahuje ingrediencie, ktoré pochádzajú z kontrolovaného ekologického hospodárstva – môžeme hovoriť o BIO kozmetike.

Väčšina BIO produktov má aj certifikát, ktorý zaručuje BIO kvalitu. Na získanie certifikátu musí výrobca prihlásiť produkt na testovanie, následne je produkt podrobený dôkladným testom, skúma sa okrem surovín a ingrediencií aj výrobný postup, percentuálne zastúpenie organických a prírodných surovín a mnoho ďalších faktorov. Na získanie certifikátu teda nestačí ak výrobca len uvedie, že je sa jedná o prírodný kozmetický produkt. Ak na výrobku nájdete logo medzinárodného certifikátu, znamená to, že výrobku môžete dôverovať.



Aké máte skúsenosti s prírodnou, prípadne BIO kozmetikou? Kombinujete ju s klasickou, bežnou kozmetikou? Vidíte nejaký rozdiel? Máte nejaké negatívne skúsenosti s prírodnou kozmetikou? Poteším sa ak mi napíšete do komentárov Vaše skúsenosti...


Pekný večer Vám prajem :)


Vaša B*


2 komentárov:

Ela z aboutcosmetics.eu povedal(a)...

Keď píšeš o tom bio laku na vlasy, tak jeden taký zdravší poznám, nie je síce bio, ale je prírodnejší ako tie ostatné:)
http://www.alliknowaboutcosmetics.blogspot.sk/2013/04/zdravy-lak-na-vlasy.html

Unknown povedal(a)...

dakujem el za tip :)

Zverejnenie komentára

Ďakujem za prečítanie príspevku, za všetky komentáre, postrehy, nápady, inšpirácie :) Váš komentár pribudne ihneď po prečítaní, aby sa nestalo, že mi nejaký ujde :))