pondelok 22. júla 2013

Tajomstvo aromaterapie

Pred pár dňami som napísala príspevky o účinkoch levanduľovej a ružovej vône na organizmus. Sú to azda najznámejšie esencie čo sa charakteristiky vône a účinkov týka.

Cez víkend som si ale vzala knižku a začítala sa do Tajomstviev aromaterapie. Dozvedela som sa kopec nových vecí a nedá mi nepodeliť sa s Vami :)

Ono je to trošku taká alchýmia, ale rada Vám to poľudštím :)

Takže...

Pri aromaterapii sa používa aróma -  éterický olej, ktorý sa získava z rastlín - ako určitá terapia, čiže určitý spôsob ako posilniť psychickú a fyzickú rovnováhu organizmu.
Masáž alebo kúpeľ s éterickými olejmi prináša zlepšenie nálady aj úľavu od bolesti. Rovnaké účinky získate aj inhaláciou, alebo použitím éterických olejov v aromalampe,v odparovači. Aromaterapia je úžasná alternatívna metóda, ktorá Vám prinesie radosť a uspokojenie. A navyše prirodzeným spôsobom posilňuje psychické a fyzické zdravie a napomáha aj udržať Vám optimizmus do života :) 



Pri aromaterapii je dôležité dbať o to aké éterické oleje používate a samozrejme mať prehľad o vhodných nosičoch. Toto priznám sa, bola pre mňa novinka. Nevedela som o tom, že éterické oleje je potrebné zväčša používať s iným olejom, tzv nosičom. Povieme si o týchto nosičoch viac, trošku ďalej. 

Ako sa získavajú éterické oleje. 

Eterické oleje sa získavajú z listov, kvetov, stoniek a koreňov rozličných rastlín. Je dôležité rastlinu zožať v pravý čas aby bol prínos čo najväčší. Oleje sa získavajú troma spôsobmi - destiláciou, lisovaním a a lúhovaním. 

Destilácia  - Destiláciou sa získava množstvo olejov, napríklad aj levanduľový alebo rozmarínový. Oceľová nádoba (destilačná) sa naplní rastlinným materiálom a pod vysokým tlakom sa do nej pustí para. Následne sa para ochladí tak, aby sa premenila na vodu a éterický olej ostane plávať na hladine. 

Lisovanie - Touto metódou sa získavajú éterické oleje z citrusového ovocia. Vytláča sa lisovaním kôry. 

Luhovanie - Je to zložitý chemický proces, ktorý sa používa k získaniu vonných olejov z jemných rastlín, napríklad jasmínu. Okvetné lístky sa namáčajú do chemickej látky a jej pôsobením sa z rastlinných pletív uvoľňujú aromatické látky. Vzniká tak lepkavá hmota - vosk - ten sa následne zbavuje tuku a zostane len tzv. tekuté absolutum. 

Oleje a ich nosiče. 

Éterické oleje sú vysoko vonné esencie, ktoré sa v teple veľmi rýchlo odparujú. Sú veľmi koncetrované - ako príklad uvediem - na výrobu cca 2 litrov levanduľového oleja je potrebných 760 kg levandule. 
Pri masážach je potrebné éterický olej riediť rastlinným olejom - tzv. nosičom. Ako "nosič" sa používa mandľový olej, alebo olej z hroznových jadier - po zmiešaní s éterickým olejom vznikne jemná zmes, ktorá je šetrná k pokožke. Použiť je možné však aj krémový alebo mliečny základ - tieto majú výrazne priaznivý vplyv na pokožku. 
Nosič s éterickým olejom sa mieša vo veľkom nepomere - éterického oleja sa vždy pridáva len niekoľko kvapiek - záleží od druhu oleja a spôsobu použitia. 

Je tu možnosť použiť aj neriedený éterický olej, ale skôr výnimočne. Levanduľový a tea tree olej majú aj v koncentrovanej podobe veľmi priaznivé účinky na pokožku - pôsobia ako prírodné antiseptikum a dezinfekcia. 


Nabudúce Vám priblížim zopár konkrétnych typov ako éterické oleje používať v rámci starostlivosti o problematickú pleť a vlasy - aj s dávkovaním. 

Máte skúsenosti s éterickými olejmi? Vedeli ste o "nosičoch"? 


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za prečítanie príspevku, za všetky komentáre, postrehy, nápady, inšpirácie :) Váš komentár pribudne ihneď po prečítaní, aby sa nestalo, že mi nejaký ujde :))